Documentaire

De documentaire legt de migratie van mensen en planten naar Boskoop vast. Met als doel om iedereen mee terug nemen naar het Boskoop van de vorige eeuw. En de verhalen vast te leggen voor de volgende generaties.

Voorjaar 2023
Voor de documentaire filmen we meerdere hoofdpersonen. In maart zijn we gestart met het interviewen van de eerste twee hoofdpersonen; meneer Quichou en zijn dochter Mina. In mei interviewen we – naast Hassan el Ousrouti – ook andere hoofdpersonen uit de documentaire. Namelijk de Japanse esdoorn, de Laurier en de Ceder. Deze ‘allochtonen’ vind je bij Plantentuin Esveld, het bedrijf van plantenkenner Cor van Gelderen.

Wist je dat het woord ‘allochtoon’ uit de florawereld komt? Alles wat niet van nature voorkomt in Nederland, zijn allochtone bomen en planten.


Cor van Gelderen
Cor van Gelderen in gesprek met documentairemaker Emil Andel.
Cor van Gelderen in gesprek met cameraman Emil Andel.

De projectgroep zelf wordt ook geïnterviewd door het Algemeen Dagblad. Op dit artikel krijgen we veel leuke reacties. Onder andere van een familie uit Boskoop met bijzondere foto’s uit de jaren 60. Een waardevolle aanvulling op ons verhaal. In juni filmen we verder met twee broers; Abdelkader en Allal Zariouh. Abdelkader interviewen en filmen we tijdens zijn werkzaamheden bij een boomkwekerij in Boskoop. Allal is bekend met het traditioneel bereiden van Marokkaanse muntthee.

Najaar 2023
in oktober besluiten we om te inventariseren wat we allemaal hebben aan filmmateriaal. En dat is veel! Het projectteam spit door de beelden en filtert de essentiële stukken eruit. In november en december maken we een eerste grove montage. Dat levert ons 90 minuten film op en brengen we terug tot 40 minuten.

“Dit project brengt de diversiteit aan mensen en planten in Boskoop in beeld. Maar laat tegelijkertijd zien hoeveel overeenkomsten er zijn. En wat ons met elkaar verbindt.”


Diana Kölker
We bekijken alle filmfragmenten en filteren de mooiste verhalen en beelden eruit.


Voorjaar 2024
In februari worden we door Erfgoedhuis Zuid-Holland uitgenodigd voor een archeologiediner. Doel van dit diner is om verhalen rondom migratie te verzamelen. De projectgroep levert persoonlijke objecten aan die te maken hebben met ‘De Migratiekaravaan’. Deze worden opgenomen in de tentoonstelling ‘Bestemming bereikt’, te zien vanaf mei in Archeologiehuis Zuid-Holland.

Foto: © Floris Scheplitz-Imagetree / Erfgoedhuis Zuid-Holland


Het projectteam zit te dicht op het project waardoor we de rode draad even kwijt zijn. We schakelen de hulp in van Hans van Eck. Hij helpt ons met de voice-over teksten. Zijn frisse blik helpt ons weer op weg. We komen tot de conclusie dat we nog een paar verhalen missen om de documentaire compleet te maken. We benaderen Mimoun Azor en filmen hem op zijn kwekerij. Ook voegt Cor van Gelderen nog wat mooie anekdotes toe over Boskoop.